Een kijkje in de spiegel met Video Home Training

Invizo gaat ervan uit dat ieder kind positief benaderd wil worden en dat ieder kind lief gevonden wil worden. Soms lijkt het dat een kind alleen maar boos is, ondeugend is, verdrietig is en kattenkwaad wil uithalen. Je hebt het gevoel dat je alle grip op je kind(eren) kwijt bent.

Met Video Home Training bekijken en analyseren ouder(s) en begeleider gemaakte beelden van dagelijkse situaties binnen het gezin. De beelden worden besproken vanuit krachten. De vraag : ‘wat zie je dat goed gaat op het beeld?’ wordt regelmatig gesteld. Het doel van Invizo is om mensen te laten groeien. Groeien doe je door complimenten te geven. Wanneer je in staat bent om te zien wat je goed doet en dat te benoemen dan zet je jezelf in je kracht en ben je helend/genezend voor je zelf.

Vanuit de Video Home Training methodiek wordt gekeken vanuit verschillende perspectieven. Samen ontdekken wat de initiatieven van je kind(eren) zijn/ is en op welke positieve manieren  je daar op kunt reageren. Elk terugkijkbezoek van de beelden word afgesloten met een oefening die voortvloeit uit de beelden.

Video Home Training is een fantastische effectieve methodiek waarin men aan de hand van de gemaakte beelden kan zien hoe het (groei) proces verloopt.

Het belang van sociale interactie

in het onderstaande filmpje zie je het effect van communicatie. Tijdens het eerste deel laat de moeder zien dat zij de initiatieven van haar kindje ziet en ontvangt. Het ontvangen doet de moeder op verschillende manieren:  zij heeft een positieve mimiek, zij reageert met een vriendelijke en aanmoedigende toon door te praten en geluiden te maken. moeder reageert non-verbaal door toegewend te zijn en volgt wanneer het kindje wijst met  haar ogen en draait haar hoofd. Al met al een positieve interactie waardoor het kind zich begrepen en gezien voelt.

Wanneer je naar het tweede deel van het filmpje kijkt dan zie je dat de moeder geen verbale en non- verbaal respons geeft op haar kindje. Je ziet vervolgens in eerste instantie het kindje op allerlei manieren de moeder te laten reageren. Na verloop van de tijd zie je dat het kindje zich in haar handjes lijkt te bijten,  zij steekt armpjes naar moeder uit, en uiteindelijk begint zij te huilen. Je ziet dat de frustratie zich bij het kindje aan het opbouwen is.

Conclusie: wanneer kinderen niet gezien, gehoord en begrepen worden dan worden kinderen gefrustreerd, verdrietig. Met alle gevolgen van dien.

https://youtu.be/apzXGEbZht0

Bron: Still Face Experiment, Dr. Edward Tronick